Un soño feito realidade: pementos de Padrón todo o ano
A industria agrolimentaria é un dos sectores máis innovadores da economía galega. Empresas que ven unha oportunidade de negocio nos novos hábitos de consumo. Como Galifresh, que naceu dunha rede de froiterías e hoxe vende os seus preparados frescos en España, Suecia, Francia ou Portugal. Agora traballa no que, sen dúbida, pode ser un produto revelación: os primeiros pementos de Padrón precociñados.
O primeiro precociñado da historia vendeu en só un ano máis de 10 millóns de racións. Foi en 1954. O seu creador, Gerry Thomas, non tivo que esforzarse moito en buscar un nome con tirón para o produto. A fascinación dos estadounidenses polos electrodomésticos naqueles anos fíxoo por el.
Cando se usaban? Ao final do día, coa familia diante da pantalla do televisor. O ritual acabou comendo a marca e os pratos pasaron a coñecerse como os TV dinner, a expresión en inglés formada polas palabras televisión e cea, vixente alá aínda hoxe para referirse aos precociñados.
A empresa de Thomas tardou moi pouco en espertar o interese da competencia e fusionouse con Campbell Soup Company
, artífice das famosas sopas Campbell. As súas latas son parte da historia da arte grazas ás ilustracións do emblema do movemento pop, Andy Warhol, como símbolos do consumo e da industrialización.
Nin sequera a arte é allea á relevancia da alimentación na sociedade e á constante evolución do sector para adaptarse á demanda. “O consumidor actual busca alimentarse con produtos naturais e saudables, sen conservantes, colorantes nin azucres engadidos e baixos en sal. Se a isto lle unimos as recomendacións da Organización Mundial da Saúde sobre o consumo de froitas e verduras, a falta de tempo e o crecemento dos fogares unipersoais, explica por que os nosos produtos son tan ben aceptados”, afirma Eusebio Méndez de León, xerente de Galifresh, marca pioneira en Galicia en combinar a comida sa e os alimentos preparados.
Unha traxectoria meteórica
O grupo con sede en Vigo naceu dunha rede de froiterías, Frutas Nieves, e da necesidade dun dos seus clientes nas denominadas cuarta gama (alimentos frescos, limpos e envasados para o seu consumo inmediato) e quinta gama (cociñados e refrixerados). Así saíron ao mercado os seus purés de mazá.
O éxito que tiveron propiciou a ampliación continua da oferta. Suma xa 300 referencias de froita cortada en anacos e purés en formatos individuais, en lotes ou para vending (máquinas expendedoras), ademais de cremas e sopas de verduras, hortalizas e legumes. Ao catálogo engadiranse en breve novos sabores de cremas, hummus e untables vexetais.
Situarse nas canles de distribución “foi custoso”, segundo Méndez de León, que considera fundamental a aposta de Galifresh por materias primas de “primeirísima calidade”. Iso abriulles as portas a novas vías de comercialización. Presente xa en todas as grandes cadeas españolas e varias rexionais, a empresa soubo aproveitar a idoneidade dos seus formatos para a merenda dos nenos ou o menú de xente maior e ampliou as súas vendas a servizos de catering e hospitais galegos.
Nos últimos dous anos, a facturación duplicouse e alcanza os 1,5 millóns de euros. Galifresh exporta a Suecia, Francia e Portugal, prepárase para desembarcar en Centroeuropa e Latinoamérica e acaba de dar os seus primeiros pasos en Asia. O mercado exterior representará a finais deste ano a metade da cifra de negocio. “Pensamos que a exportación é imprescindible para o futuro da compañía –explica o xerente–. O noso mercado natural, España, é pequeno, e compartímolo con outras importantes marcas”.
I+D no prato
Galifresh reflicte á perfección como a innovación non é exclusiva do sector tecnolóxico ou da industria pesada. “Na alimentación é importantísima, non só para suplir carencias nutricionais de diferentes grupos de poboación. É un elemento máis para gozar da comida dunha forma fácil e saudable”, opina Antón Ocampo, biólogo da empresa. “Innovar no segmento dos vexetais e fomentar o seu consumo –continúa– é unha necesidade”.
Xunto a Ocampo, director da división de I+D, traballa un comité de apoio integrado por persoal multidisciplinar do resto de departamentos. Xerencia, calidade, marketing, vendas… Todos axudan ao desenvolvemento das ideas, di, para ser “unha peme flexible e áxil”, capaz de atender as necesidades dos clientes.
A cocción fácil
Dese labor común chega o proxecto dos prefritos, ao amparo de Agrobiotech, o programa de aceleración da Axencia Galega de Innovación (Gain), en colaboración co Parque Tecnolóxico de Galicia (Tecnópole), para o crecemento sustentable de pemes innovadoras galegas nos sectores da biotecnoloxía, a agroalimentación e o forestal. Galifresh prepara os primeiros pementos de Padrón precociñados do mercado.
“O reto é conservar o sabor e que estea no seu punto no momento do consumo”, detalla Ocampo. O produto, para microondas, alivia ademais “esa cocción, chamémoslle incómoda, polas salpicaduras de aceite”, lembra o biólogo, “polo que o seu consumo será fácil e sen perder calidades organolépticas”. Todas esas propiedades (aroma, brillo ou textura) que fan do pemento o rei da gastronomía galega en verán.
Á espera da posta a punto dunha nova instalación da compañía para implantar a produción cos requisitos de seguridade necesarios, a previsión é que os primeiros pementos precociñados saian á rúa coincidindo coa campaña do pemento de Padrón do próximo ano.
Centro especial de emprego
O salto dun novo produto á elaboración a gran escala é, para Eusebio Méndez de León, “o máis difícil” nunha empresa como Galifresh, con toda a actividade e a maioría dos ingredientes en Galicia. “Non debemos esquecer que somos un centro especial de emprego e implica moitas cuestións organizativas e de seguridade”, asegura.
Os comezos do grupo estiveron ligados a Cogami. O 80% do persoal ten diversidade funcional. “Moitas persoas só necesitan oportunidades para amosar as súas capacidades. Tentamos crecer para darllas. É a nosa filosofía e estamos moi satisfeitos co persoal”, apunta o xerente.
Imaxes relacionadas
Premendo en calquera das imaxes vense, e poden descargarse, a tamaño completo.
Vídeo relacionado
Subscríbete vía RSS